Bekkenpijn
Bekkenpijn, voorheen de benaming “bekkeninstabiliteit”, is een aandoening, waarbij er sprake is van een combinatie van pijnklachten en bewegingsproblematiek. De aandoening komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij mannen en niet-zwangere vrouwen kan bekkenpijn optreden. Er kunnen verschillende oorzaken aan bekkenpijn ten grondslag liggen. Indien de klachten niet vanzelf verdwijnen, kan een behandeling uitkomst bieden.
Oorzaken en diagnose bekkenpijn
Bekkenpijn kan door diverse oorzaken ontstaan. Zoals gezegd kunnen vooral zwangere vrouwen er last van hebben. Dat komt doordat het hormoon relaxine, dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt, ervoor zorgt dat de banden weker worden. Op die manier krijgt de baby de ruimte geboden en is het eenvoudig om tijdens de bevalling door het bekken te komen. Overigens kan bekkenpijn ook pas na afloop van de bevalling ontstaan. Dat wordt veelal veroorzaakt door een te grote oprekking van de banden, die soms ontstaat als een groot kind via een stuitligging wordt geboren. Naast zwangerschap en bevalling, die beiden als oorzaken voor bekkenpijn kunnen dienen, zijn er ook nog andere oorzaken. Mannen en vrouwen kunnen bijvoorbeeld met bekkenpijn te maken krijgen na een ongeval of als gevolg van een blessure waarbij de bekkenbanden te ver zijn opgerekt.
Symptomen en klachten bij bekkenpijn
Bekkenpijn kan een patroon van klachten opleveren, waarvan pijn als het belangrijkste symptoom kan worden aangemerkt. Een simpele beweging kan bij bekkenpijn al een heftige en felle pijn veroorzaken. Bij simpele bewegingen kunt u denken aan gaan zitten of staan, het maken van een draaibeweging of lopen. De pijnklachten die veroorzaakt worden door bekkenpijn, zorgen ook voor een beperking in de bewegingsvrijheid. Bij bekkenpijn kunt u dan ook te maken krijgen met bewegingsproblematiek. Door de pijn die kan ontstaan bij bewegen, wordt het lastiger om te bewegen. De pijn zit meestal in de lage rug maar kan ook uitstralen naar de billen, benen en schaamstreek.
Behandeling van bekkenpijn
Om het herstel bij bekkenpijn te bevorderen, is het van belang om een goede balans te vinden tussen het ondernemen van activiteiten en het nemen van rust. Een gezonde levensstijl met een gevarieerd beweging- en voedingspatroon werkt ondersteunend. Om de spieren sterk te houden blijft beweging nodig, waarbij diverse taken op een andere wijze uitgevoerd kunnen worden. Door op een andere manier uitvoering te geven aan de verzorging van kinderen of huishoudelijke taken, wordt overbelasting voorkomen. Tevens is het van belang te zorgen voor een juiste krachtsverdeling rondom het bekken, waarbij specifieke spieren aangespannen dienen te worden.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
- Adviserende functie ten aanzien van belasting- belastbaarheid, houding en beweging
- Aanleren van stabiliserende oefeningen
- Spierversterkende oefeningen (na de zwangerschap)
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u in onze praktijk terecht bij Henne de Ruiter en Marian Biemans.