Claudicatio Intermittens
Looptraining onder begeleiding van een hiervoor opgeleide fysiotherapeut voor mensen met Claudicatio intermittens (etalagebenen)
Deze looptraining is voor mensen met Claudicatio intermittens. Een aandoening die ook wel “etalagebenen” wordt genoemd, vanwege het feit dat u tijdens het lopen door de pijn in uw been vaak stil moet blijven staan. Hierdoor lijkt het alsof u steeds even blijft staan om in een etalage te kijken.
De pijn in uw been wordt veroorzaakt door een vernauwing in de bloedvaten. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig, maar door de vernauwde beenslagaders kan het zuurstofrijke bloed de benen onvoldoende bereiken. Dit tekort aan zuurstof in de beenspieren zorgt voor een verzuring van de spieren. Dit ervaart u als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel in de benen. Door even stil te gaan staan hebben de spieren minder zuurstof nodig, waardoor de pijn binnen enkele minuten verdwijnt.
Waarom helpt lopen?
Uit onderzoek is gebleken dat u door het serieus volgen van een looptrainingsprogramma, een aanzienlijke vermindering van uw klachten kunt bereiken.
Door uw loopafstand steeds verder te vergroten, wordt er steeds beter gebruik gemaakt van de zijtakjes (collateralen) die aan het verstopte bloedvat zitten. Hierdoor omzeilt u als het ware de verstopping.
Het trainingsprogramma
Intake
Voorafgaand aan de training is er een intakegesprek. Aan de hand van uw medische gegevens uit de verwijsbrief van uw huisarts of vaatchirurg, wordt uw gezondheidsprobleem besproken. U vult een vragenlijst in om te kijken in hoeverre u in het dagelijks leven wordt belemmerd, we doen een lichamelijk onderzoek om te kijken of er nog andere redenen zijn die maken dat u niet goed kunt lopen en u doet een looptest om uw maximale loopafstand te bepalen. Op basis hiervan maken wij een trainingsprogramma dat bij u past.
Hoe vaak?
U loopt minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks.
Waar?
Voor een deel van het programma komt u naar de praktijk, maar het grootste deel van het programma bestaat uit zelf lopen. In het begin komt u vaak naar de praktijk, later komt u alleen nog voor controle.
U krijgt een dagboek waarin u dagelijks de gelopen afstanden noteert. Ook schrijft u op hoe dat is gegaan.
Afsluiting
Als afsluiting van de looptraining zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden. We kijken samen hoe u ervoor kunt zorgen, dat de teruggewonnen loopafstand niet weer verloren zal gaan.
Lopen, lopen, lopen
- Lopen helpt om uw pijnvrije loopafstand te vergroten.
- Hoe meer u loopt, hoe beter.
- Het is erg belangrijk dat u het lopen volhoudt en dat u zeker het eerste jaar intensief met lopen bezig bent.
- Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren of een vaatoperatie.
- Roken heeft een negatief effect op het resultaat van uw looptraining.
Kosten
Met het oog op de vergoeding door uw ziektekostenverzekering moet u in het bezit zijn van een verwijzing van uw huisarts of vaatchirurg.
Wilt u misschien eerst een kijkje komen nemen in de praktijk, dan bent u natuurlijk van harte welkom.