Wat is dry needling?
Dry needling is een fysiotherapeutische behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van kleine naalden. Middels deze naalden kan de fysiotherapeut een verkrampte spier of pijnlijk weefsel aanprikken. De fysiotherapeut zal eerst bepalen of er triggerpoints (spierknopen) of strengen in de spier zitten om deze vervolgens aan te prikken met een naald. Soms voelt u hierbij een schok, de zogenoemde ‘twitch’. Een ‘twitch’ is een reactie van het spierweefsel op iets scherps, waarbij de spier zich in een reflex aanspant. Daarmee wordt als het ware de spier “gereset”, waardoor de pijn verminderd en de spierfunctie verbeterd. Ook zonder ‘twitch’ kan het zijn dat het juiste effect behaald wordt, afhankelijk van de insteek van de therapeut. Het kan zijn dat de fysiotherapeut ervoor kiest om de naalden wat langer in het weefsel te laten staan. Daarmee wordt de doorbloeding van het lokale weefsel verbeterd en komt er meer zuurstof (en dus meer energie) in het aangedane weefsel. Door de toegenomen energie kan de spier zich beter ontspannen. Ook kan uw therapeut ervoor kiezen om de naalden in zenuwknopen te prikken. Daarmee proberen we niet alleen het lokale weefsel te behandelen, maar proberen we ook in het brein een reactie te bewerkstelligen. Dit passen we vooral toe bij chronische pijnklachten.
Dry needling wordt alleen toegepast in overleg met u. De fysiotherapeut kan u adviseren of dry needling een passende behandeling is bij uw klacht(en).
Doet dry needling pijn?
Dry needling kan pijnlijk zijn, maar dit is per persoon verschillend. U voelt een klein prikje als de naald door de huid gaat, dit is vergelijkbaar met een speldenprik. Als de naald wat dieper de spier in gaat kan dit gevoelig zijn. Als er een ‘twitch’ opgeroepen wordt kan dit een schok geven, deze ervaren sommige mensen als pijnlijk. De ervaring van patiënten is wisselend, maar over het algemeen ervaren mensen dry needling niet als vervelender dan een ‘gewone’ behandeling fysiotherapie.
Na afloop van de behandeling kan het geprikte weefsel soms stijf of beurs aanvullen, dit effect duurt meestal maximaal 1 tot 2 dagen. Soms voelen mensen ook wat (lokale) vermoeidheid.
Wordt dry needling vergoed?
Dry needling kan onderdeel zijn van een behandeling fysiotherapie en wordt dus afhankelijk van uw verzekering wel of niet vergoed. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt deze behandeling vergoed. Indien u niet verzekerd bent voor fysiotherapie, komen de kosten van het consult voor uw eigen rekening.
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk: (0343)513747. Voor dry needling kunt u terecht bij Wilma van Kooij.