Handtherapie

De hand is een complex geheel van veel spieren, pezen, zenuwen en gewrichten op een klein oppervlak. Deze structuren zorgen ervoor dat u uw hand veelzijdig kan bewegen. Een blessure aan de hand heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks functioneren.
Omdat de hand een van de meest ingewikkelde onderdelen is van ons lichaam, verdient het gespecialiseerde zorg. Handtherapie wordt gegeven door een fysiotherapeut die een specifieke scholing heeft gehad op het gebied van de hand. Handtherapie beperkt zich niet alleen tot therapie aan de pols, hand en vingers. Ook de elleboog, schouder en nek worden vaak bij deze behandeling betrokken, omdat deze regio’s elkaar beïnvloeden.

Voor wie is de behandeling?

Handtherapie wordt gegeven bij:

  • conservatief behandelde pols-, hand-, en vingerletsels, zoals fracturen, gewrichtsdistorsies en luxaties.
  • behandeling na chirurgische ingrepen bij fracturen, gewrichtsletsels, carpaal tunnel syndroom en de ziekte van Dupuytren.
  • overbelastingsklachten zoals de Quervain, triggerfinger en CANS waaronder epicondylitis lateralis humeri (tenniselleboog).
  • degeneratieve aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis.
  • onbegrepen polsklachten en CRPS-1 (dystrofie).

Behandeling

Handtherapie kan door middel van gerichte oefeningen uw hand weer soepel en sterk maken na een blessure of chirurgische ingreep. Daarnaast richt de behandeling zich op het informeren omtrent de benodigde herstelperiode en op het geven van adviezen en aanpassingen, zodat u met uw (tijdelijke) beperking zo optimaal mogelijk kan functioneren.
Ter ondersteuning van de behandeling kan indien nodig een spalk gemaakt worden.

Aanmelden

Net als bij fysiotherapie kunt u ook voor handtherapie zonder verwijzing een afspraak maken.
In onze praktijk kunt u hiervoor terecht bij Saskia Brand. Zij is geschoold in de hand- en spalktherapie en heeft in 2015 de opleiding handtherapie afgerond. Zij staat ingeschreven bij de Nederlandse vereniging voor Handtherapie.

© Copyright - Fysiotherapie-en Beweegcentrum De Bosrand