Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie, die  zich specifiek richt op de behandeling van stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kanker patiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of de medische behandeling. Voorbeelden hiervan zijn:

  • conditieverlies
  • lymfoedeem
  • verminderde beweeglijkheid van de gewrichten
  • verminderde spierkracht
  • stug littekenweefsel
  • vermoeidheid
  • spanningsklachten
  • pijn

Behandeling

Oncologische fysiotherapie is zowel in de curatieve- palliatieve- alsterminale fase inzetbaar. Afhankelijk van uw klachten, en de fase waarin de ziekte zich bevindt, kan de fysiotherapeut u helpen met het beperken van conditieverlies tijdens de behandeling van kanker of het weer opbouwen van de conditie na deze behandelperiode. Tevens kunnen we u helpen bij het herwinnen of behouden van bewegingsfuncties, verlichten van pijn en/of spanningsklachten en u adviseren bij het hervatten van sportactiviteiten en werkzaamheden. Indien nodig zal de behandeling ondersteund worden door manuele lymfdrainage of oedeemtherapie.

Het is mogelijk om voor u een oefenprogramma op maat te maken. Dit oefenprogramma bestaat uit een fysieke training, waarbij conditie- en krachttraining gecombineerd worden. De training vindt 2 keer per week plaats onder begeleiding van een speciaal hiervoor geschoolde therapeut,en is zowel individueel als in groepsverband mogelijk.
Tijdens een intake meten we uw conditie en worden samen met u haalbare doelen gesteld, naar aanleiding van uw wensen voor herstel.

Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen, maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. De fysiotherapeut kan u helpen een, zo goed als mogelijk is, actief leven te leiden en de nog aanwezige vaardigheden te behouden.

Resultaten

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op de lichamelijke- en algemene klachten van kanker patiënten. De resultaten zijn positief.
Uit onderzoek blijkt dat bewegen een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, door het verminderen van de vermoeidheid, herstel van de belastbaarheid en het bevorderen van terugkeer in het arbeidsproces.

Aanmelden

Met een verwijzing van uw huisarts, eventueel aangevuld met relevante medische gegevens, kunt u zich bij ons in de praktijk aanmelden voor behandeling.
Oncologische fysiotherapie wordt in onze praktijk gegeven door Saskia Brand en Henne de Ruiter.
Wij zijn aangesloten bij Onconet, een netwerk van fysiotherapeuten met een specifieke deskundigheid voor het trainen van oncologische patiënten.

© Copyright - Fysiotherapie-en Beweegcentrum De Bosrand